Opšti cilj ovog projekta je obezbjediti mladima u Ulcinju više mogućnosti za korisno provođenje slobodnog vremena, razvoj kulture čitanja i dijaloga kod mladih (u skladu sa LPAM), u prikladno opremljenom prostoru, te promocija filantropije u lokalnoj zajednici.

Kao specifične ciljeve navodimo: obuku vršnjačkih edukatora za promociju omladinskog aktivizma i kulture davanja u lokalnoj zajednici, adaptaciju prostorija Gradske biblioteke i stavljanje u funkciju „Youth Corner“-a; organizovanje akcija prikupljanja sredstava u zajednici, te jačanje stepena povjerenja u organizaciju od strane građana i biznis sektora.

Aktivnosti projekta:

  • obuka vršnjačkih edukatora za promociju omladinskog aktivizma i kulture davanja u lokalnoj zajednici,
  • adaptacija prostorija u Gradskoj biblioteci i stavljanje u funkciju „Youth Corner“-a;
  • organizovanje akcija prikupljanja sredstava u zajednici,
  • organizovanje promotivnih i kreativnih dogadjaja.

Program obuke će pohađati 20 mladih aktivista. Program obuhvata 4 radionice na sledeće teme:

  • “Zajednica i ja” – istraživanje lične uloge u zajednici i njenom razvoju, promocija filantropije u zajednici;
  • “Uspješna komunikacija” – timska komunikacija, vođenje sastanaka, upravljanje procesima donošenja odluka;
  • “Aktivizam i volonterizam” – na koje sve načine mladi mogu da iskuse aktivno učešće, koja su prava i obaveze volontera, promocija volonterizma;
  • “Planiranje i pisanje projekata” – unapredjenje vještina analize i logičkog okvira postavljanja ideja, problema, ciljeva i aktivnosti.

Nаkon zаvršetkа obuke, polаznici koji uspješno sаvlаdаju progrаm obuke dobijаju sertifikаt kojim se potvrđuje dа su osposobljeni zа edukаtivаn rаd sа mlаdimа i dа mogu dа nаstаve edukаciju među vršnjаcimа u svojoj sredini.

Projekat podržava FOND ZA AKTIVNO GRAĐANSTVO – fAKT, kroz program “De facto Aktivni”, koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.


Fotografije sa radionica:


Predstavljanje projekta u medijima:

KOHA JAVORE (najava projekta)
NVO SEKTOR – RTCG (najava projekta)
Televizija TEUTA (radovi u Youth Corner-u)
Youth Corner-Koha Javore-donatorsko vece


JAVNI DOGAĐAJ – Akcija prikpuljanja sredstava za Youth Corner
Donatorsko veče – akcija za prikupljanje sredstava za KUTAK ZA MLADE u Ulcinjskoj Biblioteci je postigla svoj cilj. Iako broj učesnika nije bio na nivou očekivanog, prisutni gradjani na ovoj večeri su učinili ovu akciju potpuno uspješnom. Njihova podrška mladima Ulcinja značila je mnogo više od doniranog novca. Svojim doprinosom oni su pokazali posvećenost i brigu za potrebe i probleme mladih. Ukupno je prikupljeno 805 € u novcu.
Tokom kampanje prikupljanja sredstava za Youth Corner, prikupljene su i veoma značajne donacije u robi od lokalnog biznis sektora. Ukupna vrijednost ovih donacija iznosi 1401 €.