U prostorijama Kutka za mlade u ulcinjskoj biblioteci, organizovali smo obilježavanje Međunarodnog dana mladih. Ovaj dan je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta, na osnovu posebne odluke. Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.
Svrha obilježavanja ovog dana je skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, kako bi se promovisao aktivizam mladih koji doprinosi ukupnom razvoju zajednice.
Predstavnici vlasti nemaju uvijek dovoljan uvid u probleme mladih da bi mogli da donose adekvatne omladinske politike, prvenstveno u cilju rješavanja tih problema. Radi senzibilisanja lokalnih donosioca odluka za probleme mladih, Novi Horizont u partnerstvu sa Gradskom Bibliotekom je organizovao dogadjaj u formi slobodnog i prijateljskog razgovora između omladinskih aktivista i rukovodioca opštine Ulcinj. Predsjednik opštine g. Ljoro Nrekić i potpredsjednica opštine gdj. Hadixha Gjoni saslušali su mišljenja i stavove koje su prisutni omladinski aktivisti iznijeli o problemima koje se tiču mladih u lokalnoj zajednici, ali i ideje kako se može poboljšati njihov položaj. Rukovodioci Opštine su iskazali spremnost da predano rade na unaprjeđenju što boljeg položaj mladih u Ulcinju.
Ovom prilikom, polaznicima tromjesečne obuke o mehanizmima učestvovanja mladih u procesu odlučivanja u lokalnoj zajednici uručene su diplome o uspješnom pohadjanju programa.
Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta Mladi učestvuju, mladi odlučuju! koji podržava Ministarstvo sporta Crne Gore.