U Crnoj Gori moramo uložiti više napora da kroz zajednički rad afirmišemo preduzetništvo, jer je naša ekonomska realnost takva da će se mali biznis i programi samozapošljavanja često nametati kao jedino rješenje. Zato je potrebno razvijati preduzetnički duh još u školskim klupama. Progres razvoja preduzetničkog duha je jedan od procesa koji može uspjeti samo aktivnim djelovanjem svih aktera u društvenom i privrednom životu Crne Gore, tvrde u Privrednoj komori Crne Gore.
Kako navode iz te strukovne organizacije, razvoj preduzetničkog načina razmišljanja se u uspješnim državama njeguje od vrtića, preko predmeta u osnovnim i srednjim školama do fakulteta kako bi se mladim ljudima dala mogućnost pravovremenog sticanja radnih navika.
Jer, preduzetništvo se pozicionira kao sve prihvaćeniji način rješavanja problema, te kao vrijedna strategija za stvaranje radnih mjesta, poboljšanje životnog standarda i ekonomske nezavisnosti mladih.

Istraživanje Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) u Podgorici pokazalo je da samozapošljeni čine nešto manje od deset odsto ukupno zapošljenih mladih u Crnoj Gori, od čega su 1,5 odsto poslodavci. No, kako ističu, preduzetnički poziv je popularan među mladima u Crnoj Gori. Preko 60% mladih bi prije radilo za sebe nego za poslodavca, 75% njih smatra da je pokretanje sopstvenog biznisa rizično, ali da preduzetnici uživaju društveni ugled, dok jedna trećina mladih razmišlja o pokretanju biznisa”, rekla je analitičarka tog instituta Dragana Radević.

Prema riječima mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, preduzetnički duh je potrebno stimulisati i ohrabrivati mlade u privatnom biznisu kako bi se umanjio broj onih koji svoju budućnost vide u javnom sektoru. On ističe da je obrazovanje temelj napretka u svakom društvu, a upravo uvođenje ovakvih sadržaja u zastarjeli formalni obrazovni proces jeste jedan od načina za stvaranje društvenog prosperiteta.

Animiranje mladih ljudi da sudbinu »uzmu u svoje ruke« i posvete se biznisu, te stimulisanje inovativnosti i kreativnosti mladih; su glavni ciljevi Programa podrške razvoju preduzetništva koji je pokrenuo Investiciono – razvojni fond Crne Gore.

Ipak, mladi preduzetnici u Crnoj Gori kao najznačajniju barijeru svom poslovanju navode duge i skupe procedure. Na panelu EU info centra pod nazivom “Administrativne barijere sa kojima se susreću mladi preduzetnici u Crnoj Gori – Mogu li modeli i iskustvo EU pomoći?“ oni su potencirali da komplikovane procedure često koče ili sprečavaju mlade preduzetnike u postizanju ciljeva. Nerijetko je njihove ideje teško registrovati u sadašnjem zakonodavnom okviru, a često su pod pritiskom novina koje se uvode.

U Crnoj Gori još uvijek postoji potreba za sigurnošću, i ona preovlađuje nad preduzetničkim duhom. Sigurnije je raditi u državnoj administraciji nego rizikovati da bi se zaradilo više od plate. To je razlog zbog kojeg je potrebno razgovarati o preduzetništvu i zbog kojeg se preduzetnici moraju uvažavati. Crna Gora nema istoriju preduzetničke države, a samo preduzetništvo donosi novu vrijednost.

Upravo u cilju razvijanja duha kreativnosti i podsticanja preduzetničke kulture među srednjoškolcima iz Ulcinja, NVO Novi Horizont je ovih dana organizovao studijsku posjetu „Preduzetničkom gnijezdu“, koji funkcioniše u okviru Univerziteta Donja Gorica (UDG) u Podgorici.

visit - UDG

Kroz kreativne prezentacije profesora i stručnog osoblja ovog univerziteta, mladi su imali priliku da se informišu o posebnim programima i platformama koje se tu primjenjuju u osposobljavanju studenata sa preduzetničkim vještinama i njihovom podsticanju za proizvodnju uspješnih biznis ideja.
Posjeta je realizovana u sklopu prekograničnog projektu „Putevi razvoja karijere: Priprema mladih iz Albanije i Crne Gore za mogućnosti razvoja karijere u sektoru turizma“. Kroz ovaj projekat ulcinjski srednjoškolci će imati priliku da kroz uz mentorstvo angažovanih eksperata nauče ka da pišu projekte i izrade svoje biznis ideje, a pet najboljih ideja koje će učesnici projekta kandidovati finansijski će se podržati od ovog projekta.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020 kojim upravlja Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Projekat sprovodi organizacija World Vision Albania u partnerstvu sa NVO „Novi Horizont“ kao i srednjim školama “Bratstvo-jedinstvo” iz Ulcinja i “Hamdi Bushati” iz Skadra. Projekat kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost autora i ne odražava nužne stavove dontora.

LOGO EU - CBC - MJU

LOGO_PARTNERS_CBC