U okviru projekta „Odlučivanje sa mladima“ koji realizuje NVO Novi Horizont u petak je organizovana  studijska posjeta Skupštini Crne Gore.
Mladi aktivisti su tokom posjete obišli i zgradu Skupštine, sale i salone u kojima se održavaju sjednice radnih tijela kao i susreti delegacija, te prostor za predstavnike medija koji prate rad parlamenta i skupštinsku biblioteku. Oni su imali priliku da sjede na poslaničkim mjestima, i sa ove pozicije postave pitanja o onome što ih je interesovalo o radu Skupštine. Predstavnici Skupštinskih službi upoznali su mlade posjetioce sa načinom rada Državnog parlamenta, njegovim nadležnostima i funkcijama, istorijatom,  aktivnostima radnih tijela i poslaničkih klubova, te programima namijenjenim obrazovanju mladih i približavanju rada parlamenta građanima.

FOTO 2

Učesnike ove posjete su na posebnom sastanku ugostili poslanici iz Ulcinja Genci Nimanbegu i Luiđ Škrelja. Tokom ovog susreta mladi su se informisali o brojnim pitanjima vezanim za političke procese u Crnoj Gori, čuli konkretna iskustva iz rada poslanika u Skupštini, ali i o njihovim izazovima, dostignućima i doprinosu razvoju ukupnog parlamentarnog života u našoj zemlji. Mladi su imali priliku da postavljaju direktna pitanja poslanicima o raznim temama kao što su izborni sistem u Crnoj Gori, kvote za poslanički mandat, zatim o poslaničkom imunitetu, o nivou parlamentarne rasprave u aktuelnim okolnostima, o mogućnostima upotrebe manjinskih jezika u radu Skupštine i slično.

Projekat “Odlučivanje sa mladima” koji ima za cilj osnaživanje mladih iz Ulcinja o mogućnostima učestvovanja u procesu donošenja odluka, podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.WEB FOOTER