Projekat “U SUSRET INTEGRACIJAMA” je nastavk aktivnosti započetih prethodinih godina, namjenjenih mladima iz Ulcinja. Kako se dinamika evropskog i evro-atlantskog puta Crne Gore pojačava, tako se i potreba za što većom inkluzijom omaldine u ovaj proces povećava iz dana u dan.

Informacije koje mladi posjeduju o ovom procesu izuzetno su ograničene pogotovo u područjima gdje žive manjine u Crnoj Gori, jer se zbog jezičke barijere prije svega, sve dostupne informacije ne prevode ili ne prenose u zadovoljavajućem nivou. Stim u vezi, NVO “Novi Horizont”, uz finansijku podršku Američke Ambasade u Podgorici, nastavlja sa aktivnostima edukacije ulcinjske omladine o procesu evropskih i evro-atlantskih integracija kao i upoznavanja šire javsnosti sa informacijama koje će sačinjavati njihovu budućnost.

Cilj projekta je da svojim aktivnostima poveća informisanost o evropskim i i evroatlantskim integracijama kao i da pruži mogućnost mladim ljudima u Ulcinju da kroz edukativne radionice i druženje steknu nova saznanja i da upoznaju vrijednosti Evropeske Unije i NATO Alijanse.
Poseban naglasak ćemo staviti na prenos informacija na maternjem jeziku za širu populaciju kao i razvitak kritičke svjesti o promišljanju istih. S obzirom da se projekat razvija u multinacionalnoj sredini, jedan od ciljeva projekta svakako jeste i da doprinos promociji tolerancije kao i razvoju multikulturalizma u našoj zajednici.


U subotu 26.februara svečano je otvorena Škola evroatlantskih integracija koja se realizuje u okviru projekta „U SUSRET INTEGRACIJAMA“. Otvaranje ove škole je na simboličan način označila Šefica Odjeljenja za medije i kulturu američke Ambasade u Podgorici, Shelly A. Seaver kao i gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga.


Radionice


Polaznici Škole o euro-atlantskim integracijama, koja je organizovana u Ulcinju (od 26. Februara), dobili diplome o stečenim znanjima i iskustvima. Prigodna cermonija se održala u Američkom Uglu u Podgorici, a ulcinjskim srednjoškolcima diplome je uručio g. Bennett Y. Lowenthal – Chargé d’Affairs, a.i